torstai 5. marraskuuta 2020

Etätehtävä 6.11.2020

 


  1. Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee? = Vaalennus on hiuksille kaikkein voimakkain ja rasittavin kemiallinen käsittely. Vaalennus vaurioittaa hiuksen rikkisidoksia, jonka seurauksena hiuksen vetolujuus heikkenee. Terve hius palautuu venytyksestä, mutta vaalennettu hius ei, rikkisidosten vaurioiduttua.
  2. Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet?= etyperoksidi ja persulfaatit
  3. Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät ainesosat =Vetyperoksidi. Tärkeitä ovat myös pinta-aktiiviset ainesosat, natriumlayryylisulfaatti sekä pehmentävät ainesosat, setearyylialkoholi.
  4. Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkää aikaa kupissa? =Siitä syystä, kun happea alkaa irrota välittömästi hapettavista ainesosista, kun ainesosat on sekoitettu toistensa kanssa sekaisin.
  5. Kirjassa esitetään 3 erilaista värinpoistomenetelmää. Mitkä ne ovat? Mikä näistä kolmesta menetelmästä on vaalennus ja miksi sitä kutsutaan sillä nimellä?= Emäsvärinpoisto, hapanvärinpoisto ja liuotinvärinpoisto. Emäsvärinpoisto on vaalennus. Emäsvärinpoistovalmiste on saanut nimensä siitä, että käyttövalmiin tuotteen ph-arvo on emäksinen.
  6. Miten vaalennuspesu tehdään kirjan ohjeiden mukaan? = Yleensä vaalennuspesun ohjeessa käytetään vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta sellaisella sekoitussuhteella, että kaikkia ainesosia on saman verran. Massa valmistetaan reiluun astiaan, määrä tietysti riippuu vaalennuspestävien hiusten määrästä. Pesuaine levitetään runsain mitoin kuiviin, pesemättömiin hiuksiin. Hiusten vaalentumisprosessia tarkkaillaan aktiivisesti ja kun tulos alkaa näyttää halutulta voidaan aine huuhdella pois.
  7. Selvitimme aikaisemmassa tehtävässä happivaurioita ja niiden syntyä. Kaikista värjäysmenetelmistä juuri vaalennus synnyttää tehokkaimmin happivaurioita. Miksi vaalennuksessa käyttöohjeita on noudatettava tarkasti? Pohdi asiaa myös ihon kautta.=Paljon pysyviä happivaurioita syntyy, kun happea vapautuu runsaasti. Näitä syntyy vaalennettavien hiusten keratiiniproteiinin kuin myös ihosolujen keratiiniproteiiniin. Hiuksen ja ihon keratiiniproteiinit ovat lähes samanlaisia, myös ihoproteiinia koossa pitävät rikkisidokset katkeavat ja ihosolukko alkaa hajota. Näitä pysyviä happivaurioita ihossa voidaan kutsua ihon syöpymiseksi. Tästä syystä on tärkeää noudattaa käyttöohjeita tarkasti.
  8. Minkä vahvuista värinpoistoainetta on sallittu laittaa hiuspohjaan? = enintään 6%
  9. Miten hapanvärinpoiston vaikuttavat aineet poikkeavat emäsvärinpoistoaineista? = Hapanvärinpoiston vaikuttava ainesosa on pelkistin. Pelkistin voi luovuttaa vetyä vain happamassa ympäristössä. Tämän takia pelkistimen sekaan sekoitetaankin hapanvärinpoistossa jotain hapanta puskuria eli ainesosaa, joka säätää käyttövalmiin valmisteen happamaksi.
  10. Miten emäs- ja hapanvärinpoiston toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan? Kuvaile kumpaakin lyhyesti. =Emäsvärinpoisto perustuu hapen kykyyn erottaa värilliset molekyylit toisistaan emäksisessä ympäristössä. Hapanvärinpoistossa taas vapautuva vety irroittaa värillisiä molekyylejä toisistaan happamassa ympäristössä, jolloin hius vaalenee.
  11. Miksi hapanväripoistossa hiukseen lisätään käsittelyn loppuvaiheessa mietoa hapetetta (vetyperoksidia) hetkeksi? =Jotta nähdään kuinka paljon hius tummuu. Usein joudutaan tekemään uusi hapan värinpoisto ja sitä seuraava happikäsittely, jotta ollaan varmoja, että värinpoistotulos pysyy.
  12. Sivulla 98 esitetään hiuksen vaalentumistaulukko, josta on nähtävissä hiusten väri vaalennettaessa eri tummuusasteilla. Mikä on hiuksen vaalennuspohjan väri seuraavilla tummuusasteilla:
  • mikä on 4 vaalennuspohja ja sen vastaväri= Punainen ja sen vastavärinä toimii vihreä
  • mikä on 7 vaalennuspohja ja sen vastaväri= Oranssi ja sen vastavärinä toimii sininen
  • mikä on 9 vaalennuspohja ja sen vastaväri=Keltainen ja sen vastavärinä toimii violetti
Pohdi, miten parturi-kampaaja voi hyödyntää vaalentumistaulukkoa työssään?Parturi-kampaaja voi katsoa hiusten vaalenemistaulukon avulla, että kuinka paljon tietyn tummuinen hius vaalenee väriseoksen vaalennuskyvyn mukaan. 

Työvälineet ja työtavat

  1. Mitä otat huomioon, kun levität vaalennusainetta siveltimellä koko hiuspituuteen tai tyvikasvuun? =Vaalennusaine levitetään ensimmäisenä sinne, missä vaalennusasteen muutostarve on suurin. Vaalennusaineen levittämisessä edetään vaalennustarpeen mukaisesti. Hiuspohjan lähellä olevalle 1-2cm alueelle vaalennusaine levitetään vasta, kun kaikki muut alueet ovat lähes tavoitteen mukaiset. Hiuspohjasta haihtuva lämpö nopeuttaa tyvihiusten alueella vaalenee nopeammin
  2. Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla? =Vaalennusmassan levittäminen hapetevärin päälle. Halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi levitys voidaan tehdä siveltimellä eri tavoin. Mitä voimakkaammin vaalennusainetta painetaan värimassan sekaan ja hiukseen, sitä tehokkaammin vaalennusaine tunkeutuu hiukseen ja vaalentaa sitä. Vapautuva happi vaalennusaineesta vaalentaa sekä hiuksessa olevaa hapettuvaa väriä että hiusten päällä olevan värimassan sisältämiä hapettuvia väriaineita. Tämä mahdollistaa samansävyisiä eri tummuusasteisia lopputuloksia. Lopputuloksen vaaleuteen vaikuttaa vaikutusaika ja miten voimakkaasti vaalennusaine saadaan sekoittumaan 
  3. Miksi sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä tulee olla varovainen?=Kun levitetään vaalennustuotetta pitää se tehdä mahdollisimman vähän mekaanisesti hieroen tai hangaten, sillä vaalennusprosessin aikana hiuksen rakennetta koossa pitävät rikkisidokset vaurioituvat  tuotteen vapauttaessa happea. Vaurioiden määrä voi suurentua, jos hiusta venytetään tai hangataan voimakkaasti tuotteen vaikutusaikana,
  4. Miksi hiusvärejä ei suositella alle 16- vuotiaille?= Hiusväreissä on käytetty voimakkaita kemikaaleja, joita vastaan voi syntyä voimakas allergiareaktio pitkän ajan ja useiden altistusten jälkeenkin. Ei ole syytä altistaa nuoria voimakkaille kemikaaleille liian nuoresta iästä lähtien. Kosmetiikkateollisuus ei suosittele alle 16-vuotiaiden hiusten värjäämistä!
  5. Mitä hiusväripakkauksesta tulee käydä ilmi? sekoitussuhteet, tietyt varoitus merkit ja käyttöohjeet
  6. Etsi netistä linkki, video värinpoistosta!https://www.youtube.com/watch?v=4tP_GHy6eJ4
Lähteet: http://hairbymissveramaria.blogspot.com/2019/01/vaalentaminen-281-tehtava.html
väriä ja kiharaa kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti