keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Hiustietous

                                     Hiuksen rakenne


Papilaariosa eli juuri muodostuu keratiinista ja litteistä soluista, jotka ovat limittäin toistensa kanssa. Se jakautuu useisiin osiin joita ovat karvatuppi, henlen ja Huxleyn kerrokset, talirauhanen, hius, karvankohottajalihas, hiustyyny ja hiuksen verisuonet. Karvatuppi on 3-5mm pitkä kalvojen muodostama pussi. Karvatupen pohjaosaa sanotaan hiusnystyksi, josta hius syntyy jatkuvan solumuodostumisen seurauksena.



Natiiviosa eli varsi jakautuu kolmeen osaan joita ovat pinta eli suomukerros, kuitukerros eli cortex ja ydinkerros eli medulla. Suomukerros on läpinäkyvä ja väritön. Sen tehtävä on suojata hiuksia kaikilta ulkoisilta haittatekijöiltä. Suomukerros joka on sulkeutunut taittaa valoa siten, että hiukset kiiltävät.
Kuitukerros on suomujen alla ja se muistuttaa narua. Kuitukerroksen osuus on 90 prosenttia hiuksen massasta. Kuitukerroksessa sijaitsee hiuksen melaniini eli väripigmentti.Kuitukerros on myös hiuksen paksuin kerros.
Ydinkerros eli medulla on varsiosan sisin kerros ja se muodostuu tyhjistä onteloista. Ydin vaikuttaa myöskin hiuksen ryhtiin, sillä sen ympärille kerääntyy proteiinia.

                                   Hiuksen ominaisuuksia


 Hiuksen paksuus ja määrä: Hiuksen paksuus riippuu omista geeneistämme, eli onko hiuksemme paksut vai ohuet. Keskivahvuinen hius on läpimitaltaan 0.04-0.06 mm. Suomukerros on läpinäkyvä ja väritön. Hiusten määrään vaikuttaa myöskin väri. Esimerkiksi vaaleahiuksilla on keskimäärin 150 000 hiusta ja ruskeahiuksilla on  noin 110 000 hiusta.

Kiharuus: Pyöreä hiustuppi tuottaa suoran hiuksen. Hius kihartuu,jos se on poikkileikkaukseltaan soikea. Hiusten kiharuus vaihtelee eri puolilla maailmaa.

Joustavuus eli elastisuus: Hiuksen rakenne on kimmoisa ja joustava. Hyvä kuntoinen ja käsittelemätön hius venyy 10-30%, mutta pystyy palautumaan entiseen muotoonsa spiraalimaisen rakenteensa ansiosta. Vaurioitunut hius menettää joustavuuttaan rakenteellisen vaurioiden takia silloin se siis veltostuu.

Hiuksen ph-arvo on 4.5-5.5 kuten hiuspohjan ihokin.

Kimmoisuus: Hiuksen kimmoisuus häviää myös kosteuden hävitessä. Kun kimmoisuus on heikentynyt, hiukset venyvät enemmän palautumatta omaan muotoonsa.

Hygroskooppisuus: Hygroskooppisuus tarkoittaa hiuksen imukykyä. Sitoo esimerkiksi kosteutta ilmasta. Mitä kuivempi hius on, sitä enemmän se sitoo vettä itseensä. Esimerkiksi sadepäivinä hiukset pörröttyy. Tässä ilmiössä kyse on siis hygroskooppisuudesta.

Hiuksen sähköinen varaus: Hiuksen pinta on varaukseltaan negatiivinen ja vetää puoleensa vastakkaisella varauksella olevia hiukkasia. Puhtaat ja kuivat hiukset ovat usein sähköiset ja lentävät. Mitä huonokuntoisemmat hiukset ovat, sitä negatiivisemmat niitten varaus on.

                             Hiuksen väri(luonnonväriaineet)

Eumelaniinit: ovat 5.6-dihydroksi-indolin polymeerejä niiden väri on ruskeasta mustaan ihmisen silmällä katsottuna. Oikeasti heijastaa punaista, keltaista sekä sinistä valoa. Tämä antaa hiukseen siis tummuuden rakeisen väriaineen takia.

Feomelaniini on hajanainen väriaine eli se heijastaa punaista ja keltaista valoa. Nämä ei itsessään tuota väriä hiukseen, vaan ovat jakautuneet pitkin hiusta ja vaikuttavat siten eumelaniinien, eli ruskean sävyn näkyvyyteen.

                          Hiuksen luonnollinen vaihtuminen

Kasvuvaihe(anageeninen vaihe): Hiuksen kasvuvaihe kestää 2-6 vuotta, mutta lyhenee kun ikääkin tulee enemmän. Uusi hius kasvaa 1cm kuukaudessa, nuorilla voi kasvaa enemmänkin. Normaalisti 85-90% hiuksista on kasvuvaiheessa. Solut jakaantuvat ja työntävät keratiinisoluja karvatupessa ylöspäin.

Välivaihe(katageeninen vaihe): Välivaihe kestää noin kaksi viikkoa. Sen aikana hiusten kasvu loppuu solujen jakautumisen myötä. Hius irtaantuu sille tärkeistä verisuonista ja ravintolähteistä. Hius ei kuitenkaan irtoa ilman mekaanista rasitusta. Kaikista hiuksista vain 1 prosentti on välivaiheessa.

Lepovaihe(telogeeninen vaihe): Lepovaihe kestää 2-4 kuukautta jonka aikana hius irtoaa hiuspohjasta. Kun karavutuppi siirtyy lepotilaan niin hius lähtee irti ilman kipua siis. Eniten hiuksia lähtee pesemisessä ja harjaamisessa. Lepovaiheen lopussa hiusnystyssä kehittyy uusi hius ja hiuksen uusi kasvuvaihe alkaa. Hiuksista noin 10-15 prosenttia on tässä vaihteessa.


Lähteet:
http://www.schwarzkopf-professional.fi/skp/fi/fi/home/koulutus/ask/essential-skills/0014/hiuksen-anatomia.html
https://kaurapuurokiharat.blogspot.com/p/blog-page.html
Hiukset kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti